Türkiye Cumhuriyet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı torunlarına bakan büyükanneler için destek paketi sunmaktadır. Bu paket Torun Bakım Maaşı ya da Büyükanne Maaşı olarak adlandırılmaktadır. 2017 yılında yürürlüğe giren Büyükanne Maaşı uygulaması yalnızca bazı pilot evlerde uygulanmaktadır. Uygulamaya alınan pilot iller ise şu şekildedir.
Zamanla bu şehirlere farklı şehirler de katılması planlanan proje henüz ülkemizin her tarafında uygulamaya koyulmamıştır. Projenin amacı çalışan annelerin bebekleri doğduktan sonra işten ayrılmak zorunda kalmalarının önüne geçmek ve kadınları çalışma hayatına döndürmeye teşvik etmektir. Bakıcı ve kreşlerde hem güven eksikliği hem de maddi olarak büyük bir yük olması sebebi ile ebeveynler çocuklarını kreş ya da bakıcıya bırakmaktan çekinmektedir. Özellikle son yıllarda ülkemizde artan çocuklar ile ilgili problemler de dışarıya karşı olan güveni azaltmıştır. Bu nedenle hem anne hem baba çalışacak ise çocuklarını birinci dereceden akrabalarının bakmasını tercih etmektedir. Akrabaların en başında da anneanne ya da babaanne gelmektedir.
Konu ile ilgili medyada yer alan haberler
2017 yılında yürürlüğe giren yasaya başvurular alınmış ve pilot illerde uygulanmaya başlanmış olsa da Büyükanne Maaşı 2019 için henüz herhangi net bir bilgi bulunmamaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı’nın projesi olan Büyükanne Projesi en son 2018 senesinde gündeme gelmiştir. Ayrıntılı bilgiyi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait olan 183 Sosyal Destek Hattı ya da https://ailevecalisma.gov.tr/ adresinden alabilirsiniz. Şuanda proje aktif durumda olmaması sebebi ile web sitesinde herhangi bir bilgi yer almaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Cumhurbaşkanı ya da Hükümet yetkilileri tarafından konu ile ilgili herhangi bir açıklama geldiğinde ve proje aktif olduğunda web sitesinde de görünebilir. Ayrıca illerinizde ve ilçelerinizde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl ve İlçe Müdürlüklerine giderek de bilgi alabilirsiniz.
Büyükanne Maaşı Başvuru İşlemleri iki yöntem ile yapılmaktadır. Bunlardan biri internet üzerinden, diğeri ise şahsen başvurudur. Şahsen başvuruda bulunmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İl ya da İlçe Müdürlükleri’ne gidilmesi gerekmektedir. İnternet başvurusu ise https://ailevecalisma.gov.tr/ adresinden Büyükanne Projesi başlığı altında yapılmaktadır. Her iki durumda da Büyükanne Maaşı Başvuru Formu doldurulması gerekmektedir. İnternet ortamından hem yaptığınız başvuruları sorgulayabilir ya da yeni başvuru yapabilirsiniz. Ülkemizde 2020 Eylem Planı çerçevesinde Bakanlıklar elektronik işlemlerini e-devlet üzerinden gerçekleştirecektir. Bu nedenle Büyükanne Maaşı Başvuru işlemleri de en yakın zamanda e-devlete taşınabilir. Başvuru formunda ise şu bilgiler yer almaktadır.
Net cevapları olan bu sorular haricinde çocuğun evde bakımı ile ilgili başvuru formunda bireysel sorular da yer almaktadır. Örneğin evde bakım sebebi, toruna bakma projesinin katkısı gibi.
Büyükanne Maaşı bir başka ismi ile Torun Bakma Maaşı için belli koşulların sağlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca torba yasada yazılan ve bizim de yukarıda belirtmiş olduğumuz illerde ikamet ediyor olmak temek koşullardır. Büyükanne Maaşı Şartları şu şekilde sıralanabilir.
Büyükanne Maaşı 2017 senesin asgari ücretin %30’u olarak belirlenmiştir. Bu rakam torba yasa ile belirlenmiş olup, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmış ve resmi gazetede yayınlanmıştır. 2020 senesi için Torun Bakım Projesi hakkında herhangi bir bilgi henüz açıklanmamıştır. Bazı internet sitelerinde 2020 torun maaşı 1000 TL olarak belirlendi gibi cümleler yer alsa da bunun resmiyette aslı bulunmamaktadır. Resmi olarak 2019 Büyükanne Maaşı şu kadar diyebilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmış bir torba yasa olması ve bu yasanın resmi gazetede yayınlanması gerekmektedir.